TOP 8 superpotravin, které máte stále po ruce

Obchody jsou plné exotických plodin pocházejících z dalekých krajů, u nichž člověk dost často tápe, jak s nimi v kuchyni vlastně naložit. Super dávku vitaminů ale vašemu tělu zajistí i přírodní zdroje, které už máte doma, případně rostou doslova za humny. A které z nich patří mezi top superpotraviny?

 

Co jsou superpotraviny

 

Pojem „superpotravina“ je v posledních letech skloňován čím dál víc. Označuje takové potraviny, které se vyznačují nejen vysokým obsahem životně důležitých živin, ale i antioxidantů, vitaminů a minerálních látek. Nenechte se však zmást lákavými marketingovými termíny – superfoods nejsou jen chia semínka, avokádo nebo Açai berry. Spoustu potravin, které jsou zásobárnou zdraví prospěšných látek, najdete i u nás.

 

Cibule a česnek, naprostý základ

 

Když se řekne české superpotraviny, zasloužené prvenství náleží cibuli a česneku. Nachází se v nich quercetin, což je mocný antioxidant bojující proti volným radikálům, a česnek kromě toho pomáhá posilovat imunitu. Úplně nejlepší je obě tyto plodiny konzumovat v syrovém stavu a po oloupání je co nejdříve spotřebovat, jinak jejich příznivé účinky slábnou. Pokud už je budete přeci jen tepelně upravovat, volte cestu restování, tedy krátkého osmahnutí na minimálním množství oleje.

 

Jablka, superpotraviny za pár korun

 

„Denně jablíčko pro vaše zdravíčko“ říkávaly naše babičky. Podle jejich slov stačí denně sníst jedno jablko, a nebudete potřebovat chodit k lékaři… Stejně jako česnek nebo cibule jsou i jablka skvělým zdrojem quercetinu. Dále obsahují vitaminy A, C, E a skupiny B, ale i draslík, hořčík, železo nebo kyselinu listovou. Před konzumací je ale určitě neloupejte – právě ve slupce je nejvíce živin a také pektin, který přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

 

Křen nejen na Velikonoce

 

V Polsku a Rakousku se křen pojídá zejména na Velikonoce, a sice jakožto symbol hořkosti utrpení Ježíše Krista. Vy si však klidně dopřávejte po celý rok. Vaše zdraví vám jen a jen poděkuje. Právě křen je skvělý nejen na nachlazení, a to hlavně díky vysokému obsahu vitaminu C (ve 100 g ho obsahuje hned 50 mg), ale je i bohatým zdrojem vitaminu E, karotenů a minerálních látek jako železo, hořčík nebo draslík.

 

Semínka a jejich výživné klíčky

 

Klíčení semínek měli v oblibě už naši předkové a v současné době zažívá velký boom. Právě nakličování zvyšuje v semínkách podíl vitaminů a neutralizuje kyselinu fytovou, která zhoršuje vstřebávání minerálních látek. Také přeměňuje složité sacharidy na jednodušší cukry, a usnadňuje tak jejich trávení. Vyzkoušejte třeba lněná semínka, která jsou stejně jako dýňová či konopná výborným zdrojem antioxidantů, vlákniny, minerálů a vitaminů, a navíc obsahují i zdravé tuky v podání omega-3 mastných kyselin.

 

Pšeničné klíčky skoro zadarmo

 

Mezi ty nejlepší superpotraviny, které můžete do svého jídelníčku snadno zařadit, jsou pšeničné klíčky. Stojí pár korun, jsou velmi dobře vstřebatelné a vynikají vysokým obsahem vlákniny i esenciálních živin. Pšeničné klíčky jsou, podobně jako třeba ovesné otruby, bohaté na železo, mangan či zinek a obsahují i nezanedbatelný podíl vitaminů skupin B. A jak je konzumovat? Zkuste si jich lžičku přidat do ovesné kaše nebo müsli, ochuťte jimi domácí pomazánku nebo je použijte k ozdobení obložených chlebíčků.

 

Křupavé vlašské ořechy

 

Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahují z ořechů právě ty vlašské a najdete v nich i vitamin E spolu s hořčíkem, selenem a zinkem. Pozor si však dejte na jejich skladování – po rozlousknutí jsou náchylné ke žluknutí a chytání plísní, a proto je vhodné je sníst co nejdříve (maximálně do dvou měsíců).

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz