7 tipů, jak nepodlehnout podzimní depresi

Denního světla postupně ubývá, slunce ztrácí na síle a teploty nezadržitelně klesají. Na spoustu z nás kvůli tomu přichází pochmurná nálada. Pokud pociťujete, že se podzimní deprese pokouší i o vás, není třeba zoufat. Vyzkoušejte naše osvědčené tipy, a uvidíte, že splín nebude mít šanci.

 

Podzimní deprese není nemoc

 

Zatímco během jarních a letních měsíců díky dostatku slunečního svitu překypujeme energií i dobrou náladou, s nástupem podzimu přichází nejen únava či bolesti hlavy, ale i podrážděnost, nezájem o okolí nebo stavy trudomyslnosti. To, co nazýváme „podzimní depresí“ opravdu není žádná nemoc. Během několika dní či týdnů totiž zase sama odezní.

 

Dbejte na dostatek světla

 

Jedním z hlavních důvodu, proč se o vás pokouší podzimní splín, je nedostatek přirozeného světla. Protože se stmívá dříve a dříve, tělo produkuje více hormonu melatoninu, což vede k tomu, že jste unavenější a máte větší potřebu spánku. A kudy z toho vede cesta ven? Je to úplně jednoduché – pohybujte se v co nejvíce osvětlených prostorech, aby vaše tělo chápalo, že je den, a ne noc, a únava ani chmurná nálada si na vás hned tak nepřijdou.

 

Spěte minimálně sedm hodin denně

 

Další osvědčený lék na podzimní deprese? Jednoznačně dostatek spánku. Důležité je ale nejen to, jak dlouho spíte (alespoň sedm hodin denně), ale i to, kdy večer uléháte do postele a ráno se probouzíte. Chodit spát i vstávat byste měli pravidelně ve stejnou dobu. Pokud vás trápí problémy s usínáním, zkuste CBD kapky, doplňky stravy obsahující L-Tryptofan nebo čaje obsahující bylinky jako meduňka, levandule či kozlík.

 

Nezapomínejte na dostatek pohybu

 

Jakmile vás přepadnou chmurné myšlenky, není nic snazšího než na ně vyzrát pohybem, při němž dochází k uvolňování endorfinů zlepšujících náladu. Není potřeba hned zvedat těžké činky ve fitness centru nebo běhat půlmaratón. Vyrazte třeba na procházku do přírody, kochejte se krásně zbarveným listím a nasbírejte zásobu šípků na (pod)zimní čaj.

 

 

Pravidelně doplňujte vitaminy

 

Dostatek ovoce a zeleniny by měl být i na podzim naprostou samozřejmostí, stejně jako doplňování vitaminů C a D. Vitamin C je nezbytný k tomu, abyste měli dostatek energie, a spolu s vitaminem D pak navíc přispívá k normální funkci imunitního systému. Zatímco zásoby céčka najdete třeba v rakytníku, šípku, acerole nebo camu camu, na déčko jsou bohaté hlavně tučné mořské ryby, játra nebo vaječný žloutek.

 

Radujte se z maličkostí

 

Zkuste se inspirovat skandinávským hygge – životním stylem, jehož vyznavači dokážou ocenit ty nejobyčejnější věci. Každý den si užívejte východy a západy slunce, cestou do práce se kochejte krásně se zbarvujícím listím nebo si večer vychutnávejte horký čaj s medem. Jakmile se naučíte radovat se z maličkostí a netrápit se věcmi, které nemůžete změnit, začnete být celkově spokojenější a šťastnější.

 

Vyzkoušejte kouzlo aromaterapie

 

Mezi nejpříjemnější, nejjednodušší a zároveň i nejúčinnější tipy proti podzimní depresi patří aromaterapie. Éterické oleje (vybírejte pouze čistě přírodní) se přes čichové nervy dostávají až do limbického centra, které je zodpovědné za naše emoce a nálady, a přes krevní vlásečnice jsou rozváděny do celého těla. Náladu vám kromě růže a levandule zaručeně zlepší také neroli, rozmarýn nebo třeba kadidlo.

 

Dopřejte si relaxační koupel

 

Některé výzkumy dokazují, že je horká koupel na lehké depresivní stavy účinnější než klasické cvičení. A jak na pořádnou protistresovou koupel? Nestačí jen napustit vanu, rychle se umýt a jít spát. Dbejte na to, aby voda měla 40–45 stupňů, přidejte do ní esenciální olej, pěnu či šumivou bombu s vůní pomeranče, levandule nebo eukalyptu a pobývejte v koupeli kolem 30 minut.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz