Bulletproof coffee aneb pořádná dávka energie na celé dopoledne

Bulleproof coffee se do češtiny překládá jako „neprůstřelná káva“. U nás se vryla do povědomí především ve spojení s low carb či keto stravováním, jehož příznivci si ji oblíbili jako rychlou snídani. Po ránu vás příjemně nakopne, nezpůsobí výkyvy energie, a navíc zasytí žaludek na celé dopoledne.

Co je to bulleproof coffee

 

Bulleproof coffee, která je spojením kávy a zdraví prospěšných tuků, vymyslel a zpopularizovat již před 10 lety americký biohacker Dave Asprey. Nejenže skvěle chutná, ale současně nedráždí žaludek, jako je tomu u samotné kávy. Pokud vám nevyhovují hutné snídaně a zároveň jste milovníky kofeinu, pak díky bulleproof coffee spojíte příjemné s užitečným – báječně si pochutnáte a vydržíte bez hladu až do oběda.

Vydatná snídaně v hrnečku

 

Pokud si bulletproof coffee připravíte podle originálního receptu, získáte vydatný nápoj bohatý na kalorie, který vám nahradí snídani. Oblíbená je například u lidí, kteří zařazují přerušované půsty, ale osvědčila se i zastáncům low carb či keto stravování. Pomáhá tělo přepnout do ketózy, tedy režimu, kdy místo cukrů spaluje tuky. Oceníte ji ale i v situace, kdy zkrátka nemáte po ránu čas na pořádnou snídani.

Jaké má bulletproof káva výhody

 

Bulletproof káva dokáže zasytit prázdný žaludek tak, že po několik dalších hodin nebudete mít hlad ani nebudete zažívat energetické výkyvy. Díky obsahu MCT oleje (konkrétně mastným kyselinám se středně dlouhým řetězcem, které se v něm nachází) se totiž kofein uvolňuje do krve pomalu a postupně. Tím pádem vás nepotrápí příliš rychlé nabuzení ani prudký pokles energie, jako je tomu u konzumace obyčejné kávy, a ještě navíc se budete během dopoledne lépe soustředit.

Má to ovšem i svá úskalí

 

Jednou z nevýhod neprůstřelné kávy je to, že obsahuje velké množství nasycených tuků, které bývají spojovány s vyšší hladinou cholesterolu v krvi. Dále neobsahuje oproti běžnému jídlu dostatek živin, které je pak potřeba doplnit během zbytku dne. Ačkoliv je bohatá právě na tuky, nenajdete v ní žádné sacharidy, bílkoviny ani vlákninu, stejně jako vitaminy a minerální látky, bez nichž se tělo zkrátka a dobře neobejde.

Originální recept na bulletproof coffee

 

Abyste dosáhli všech kýžených účinků, měla by být neprůstřelná káva připravená z espressa. Nic se ale nestane, pokud použijete obyčejný kávovar, který máte doma (klidně i mokka konvičku nebo french press). Kromě něj už vám postačí jen mixér a pár minut času.

 

Na 1 hrnek budete potřebovat:

  • 250 ml kvalitní kávy (bez lógru) – zdroj antioxidantů, polyfenolů atd.
  • 2 lžíce přepuštěného másla – obsahuje prospěšné tuky (včetně kyseliny linolové) a také vitaminy rozpustné v tucích (A, E, K)
  • 2 lžíce MCT oleje – je bohatý na triglyceridy se středně dlouhým řetězcem

 

A takhle si neprůstřelnou kávu připravíte:

Kávu nalijte do mixéru, přidejte přepuštěné máslo a MCT olej. Cca 20 vteřin mixujte, dokud směs nezíská krémovou konzistenci. A že si kávu běžně sladíte? Tady se ale cukru i jiným sladidlům zcela vyhněte – došlo by k uvolňování inzulínu, a nápoj by vám tak nepřinesl kýžené účinky.

 

Tip: Proč sáhnout po MCT oleji, a ne obyčejném kokosáku, který běžně používáte například na smažení? Jednoduše proto, že MCT olej urychluje metabolismus a neukládá se do těla ve formě tuku.

Přidejte si do hrnku ještě něco navíc

 

Bulletproof coffee se dá připravovat na x způsobů. Nabízí se zde možnost různě experimentovat a přidat si do hrnku ochucovadla jako špetku skořice či kávovou lžičku vanilkového extraktu. Vyzkoušet ale můžete i různá ořechová másla nebo prášek z medicinálních hub, případně si bezprostředně po dopití bulletproof coffee můžete dát své CBD kapky – právě obsažené tuky podpoří jejich vstřebávání.

 

A co vy, už jste neprůstřelnou kávu někdy zkoušeli? Co si do ní rádi přidáváte?



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz